Kategóriák
Glossza

Új, olcsó koronavírus-teszt gyors eredménnyel

Miközben a magyar kormány önköltség alatti árat szabott meg a SARS-CoV-2 PCR-teszthez (és ezzel logikus módon elérte, hogy a magánszolgáltatók leálljanak a számukra ráfizetéses teszteléssel), egy új, olcsóbb, pontos és gyors teszt kerül a piacra, amely laborfelszerelés nélkül negyedóra alatt kimutatja, most éppen fertőzöl-e.

Az eddigi gyorstesztekkel ellentétben, amelyek azt mutatják, a véredben jelen vannak-e a vírus elleni antitestek (azaz valamikor – esetleg hetekkel-hónapokkal korábban – átestél-e a fertőzésen), a svájci Roche gyógyszergyár új tesztje ugyanúgy, mint a PCR-teszt azt mutatja ki, a mintavétel idején a garatváladékodban jelen van-e a SARS-CoV-2. Maga a teszt olyan egyszerű, mint egy terhességi teszt: egy tesztcsíkra felvitt anyag néhány perc alatt elszíneződik a mintában lévő vírusdarabok (antigének) hatására (illetve nem színeződik el, ha nincsenek). Ami kevésbé egyszerű: a váladékmintát ugyanúgy képzett személy kell, hogy levegye rólad, mint a PCR-tesztnél (utóbbihoz viszont még PCR-készülék, laborszemélyzet és a vegyi reakcióhoz szükséges idő kell).

Az új teszt a gyártó adatai szerint a laborban végzett RT-PCR-teszthez hasonló szenzitivitású (az összes fertőzött 96,5%-át ismeri fel, a PCR-tesztek kb. 95-99%-ával szemben) és specifitású (99,68%-ban helyes eredményt ad). – Persze ezek a tesztek csak annyira pontosak, amennyire pontosan dolgozik a mintát a garatból kikotró eü.dolgozó… Ami az árát illeti, a gyártó az USA-ban az ott kb. 5 dollárért (1500 forint) forgalmazott, azonos elven (de pontatlanabb) teszt versenytársaként lép piacra, azaz a teszt költsége kb. a tizede a most „hatóságiárasított” vizsgálatnak.

Mire jó ez az új teszt? Az ára mellett más előnye is van: a laborteszttől eltérően nem azt mutatja, két (vagy ha túlterhelt a labor, több…) nappal ezelőtt volt-e benned kimutatható mennyiségű vírus (ami ugyebár azóta legrosszabb esetben változhatott úgy is, hogy az akkor még nem kimutatható mennyiségű vírus azóta felszaporodott benned fertőzésre képes mennyiségűre, ill. persze fordítva már rég kigyógyultál), hanem azt, hogy egy adott személy a teszteléskor fertőzött-e. De persze ahhoz, hogy ezt a tesztet arra használjuk, ami az előnye: hogy pl az ajtóban eldöntsük, beengedünk-e pl. egy látogatót egy bentlakásos intézménybe (ami pedig fontos lenne a bentlakók mentális jólétéhez-egészségéhez…), vagy hogy kiváltsuk ezzel az utazási korlátozásokat, rendeletet kell majd módosítani. De addig is lehet használni ott, ahol nem a hatóság írja elő a tesztelést, hanem pl. egy munkáltató, esküvős pár, temetést szervező rokon szeretné elkerülni, hogy az együttdolgozókra, egybegyűltekre kórokozót szórjon valaki.

https://www.tagesanzeiger.ch/ein-resultat-innert-15-minuten-614510768650
https://www.roche.de/medien/meldungen/roche-wird-sars-cov-2-antigen-schnelltest-in-deutschland-einfuehren-5176.html