Kategóriák
Glossza

Tilos Bibliát árulni az iskola mellett

A Biblia tartaémaz homoszexualitást, ergo tilos iskolák, templomok közelében árusítani. A Kámaszutra viszont mehet a kirakatba!

A “szexualitás öncélú ábrázolását” valamint a “születési nemtől való eltérés, nemváltás és homoszexualitás” ábrázolását tiltó törvény után a múlt héten megjelent a kereskedelmi tevékenységről szóló kormányrendelet ezzel kapcsolatos módosítása, amelynek 1. § (2)-a szerint “Nevelési-oktatási, gyermek- és ifjúságvédelmi intézmény, valamint templom és vallásgyakorlásra rendelt más hely bármely bejáratától számított 200 méteres távolságon belül születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, a szexualitást öncélúan ábrázoló, valamint a homoszexualitást megjelenítő, illetve népszerűsítő termék nem forgalmazható.”

Mivel a Biblia tartalmaz homoszexualitást is, és ez a bekezdés az (1) bekezdéssel szemben nem csak a gyerekeknek szóló ábrázolást, hanem a felnőtteknek szóló ábrázolás forgalmazását is tiltja iskolák és templomok mellett, ebből az következik, hogy a templomok, iskolák közelében található könyvesboltokban Biblia nem árusítható.

Felhívnám azonban a könyvkereskedők figyelmét arra, hogy a jogszabály eme bekezdése szerint az iskolák, templomok 200 m-es körzetében a homoszexualitást megjelenítő termékek mellett csak a “születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, a szexualitást öncélúan ábrázoló” termék nem forgalmazható (akár gyerekeknek, akár felnőtteknek szól!). Az ezeket nem öncélúan, hanem pl. oktatási céllal ábrázoló termék forgalmazását templomok és iskolák mellett ez a bekezdés nem tiltja. (Sőt: Vajon a szexualitásnak a szexuális kielégülését célzó ábrázolás öncélú-e? A szexualitás akkor igazán öncélú, ha nincs benne öröm sem (mert ha van, akkor nem önmagáért, hanem az örömért van.) Vagy: Ha a szexualitás igazi célja gyermeknemzés, akkor a nem gyereknemzési célú szex ugyebár nem öncélú. Különös tekintettel a pénz vagy egyéb ellenszolgáltatás megszerzését szolgáló szexualitás ábrázolására.)

Ugyanennek a paragrafusnak az első bekezdése, amely termékek kirakatba helyezéséről szól, ugyanerre a mintára lett megfogalmazva: “Születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, a szexualitást öncélúan ábrázoló, valamint a homoszexualitást megjelenítő, illetve népszerűsítő, gyermekeknek szóló terméket kirakatban elhelyezni, közszemlére tenni tilos.” Azaz a szexualitás nem öncélú ábrázolását tartalmazó, gyerekeknek szóló könyvek kirakatba helyezése nem tilos, ahogyan ilyesmiket tartalmazó, de felnőtteknek szóló könyvek továbbra is ott lehetnek a kirakatban – persze a gyerekkönyveket illetően megint csak az a kérdés, mi számít “öncélúnak” (a vicc szerint persze az, amire a bíró felizgul…)

Persze külön vicces a harmadik bekezdés, amely szerint a fentieket tartalmazó, gyerekeknek szóló termékeket elkülönítetten és becsomagolva kell árulni. A felnőtteknek szóló könyvekre ez nem vonatkozik – a felnőttrészlegen továbbra is belelapozhatnak az alsó tagozatosak is a Kámaszutrába.

Mindig érdemes pontosan olvasni.